Glosofobia sau teama de a vorbi în public este întâlnită frecvent în rândul oamenilor. De fapt, aproximativ 80% din populație afirmă că are această temere.
Specialiștii spun că persoanele care se confruntă cu această teamă experimentează stări de anxietate atunci când trebuie să vorbească în public. Femeile sunt mai emotive în comparație cu bărbații, ceea ce înseamnă că sunt mai predispuse să experimenteze o astfel de stare atunci când trebuie să vorbească în fața unei mulțimi.
De ce ne confruntăm cu glosofobia (frica de a vorbi în public)?
Glosofobia este un conglomerat de temeri precum teama de a greși, teama de a fi criticat sau ridiculizat, teama de a nu fi suficient de bun sau interesant, teama de a avea un blocaj, teama de a fi respins etc.
Ce e de făcut?
Sunt multe ”rețete” pe internet și mai multe tehnici, dar de cele mai multe ori niciuna dintre acestea nu te ajuta sa depășești și anxietatea care are rădăcini profunde. Înainte de a dezvolta tehnici de oratorie, e nevoie ca persoana să scape mai întâi de anxietate.
Clinica de psihoterapie aidaivan.ro recomandă trei moduri în care poți scăpa de aceasta prin terapie:
1. Terapie împotriva glosofobiei prin VR
Este o terapie de desensibilizare la frica de a vorbi în public prin diferite scenarii de expunere socială, în mod virtual. Este o terapie sigură, rapidă și chiar distractivă pentru iubitorii de tehnologie. 31
2. Neurofeedback
Neurofeedback contribuie la atingerea unei stări de echilibru, astfel încât persoana să acționeze cu calm și echilibru în situația de expunere la stres, implicit la public. Este foarte util în terapia anxietății sociale, inclusiv a anxietatii generale.
Neurofeedback poate fi un instrument senzațional chiar și în dezvoltarea personală.
3. Hipnoza
Te poate ajuta sa găsești în inconștient resursele necesare în dezvoltarea încrederii în sine și a găsirii echilibrului între gândurile tale și emoțiile/stările afective și comportament.
Cum poți deveni un orator mai bun?
Pentru a putea deveni un orator bun, este util să repeți în față oglinzii sau chiar în fața camerei de luat vederi deoarece acest lucru te va ajută să construiești mai ușor acea încredere în forțele personale și să câștigi deprinderi progresiv mai bune.
Simultan, poți să faci cursuri prin care să îți îmbunătățești abilitățile, dar primul pas este să scapi de frică. Cele trei terapii de mai sus sunt cele mai rapide și mai eficiente.
Fiecare dintre noi are o putere ascunsă pe care o activează în situații extreme și puterea e în propria minte. Nu lăsa frica să te copleșească și dă-ți voie să evoluezi în afara fricii.