În esență, WordPress este un sistem de management al conținutului (CMS) extrem de sigur. Cu toate acestea, lipsa sau neglijarea actualizărilor de securitate și mentenanța pot lăsa site-ul web vulnerabil la atacuri. Un site web piratat poate fi foarte dăunător pentru orice proprietar de afaceri și poate duce la pierderea reputației online. Există aproape 75 milioane de site-uri web care folosesc WordPress, iar cele mai multe dintre cele mai populare sunt vulnerabile la atacuri din cauza lipsei de întreținere.
Mentenanța WordPress și asigurarea securității site-ului
În momentul în care un site web este conceput de către o agenție de marketing, acesta ar trebui să primească un pachet complet de securitate. Dar, fie că este așa sau nu, și indiferent cât de bine este realizat, acest site are nevoie de mentenanță. În caz contrar, va deveni vulnerabil cu trecerea timpului și poate ajunge ținta unor atacuri cibernetice sau chiar la apariția problemelor legate de plăți, în special plata online cu cardul.
Mentenanța WordPress are rolul de a acoperi anumite aspecte legate de site-ul web, precum securitatea, design-ul, tehnologia sau funcționalitățile oferite. Toate aceste proceduri au ca scop, în mare parte, protejarea și securizarea site-ului, astfel încât hackerii să renunțe la ideea de a fura date importante sau de a redirecționa plățile online spre un alt cont.
Ce este esențial când e oferă mentenanță WordPress?
Actualizarea plugin-urilor de către o agenție care oferă servicii web design este cel mai important factor în mentenanța WordPress. 40% dintre site-urile WordPress sunt vulnerabile la hackeri din cauza lipsei de actualizări. De aceea, trebuie întotdeauna actualizate plugin-urile imediat când ești anunțat despre o potențială vulnerabilitate sau eroare. Toate celelalte plugin-uri de pe site se actualizează trimestrial. Odată ce actualizarea este finalizată, trebuie efectuată o verificare minuțioasă a calității pentru a exista garanția că nimic nu a fost compromis și se verifică dacă versiunea CMS WordPress de pe site este actualizată la cel mai recent patch de securitate.
De obicei se lucrează cu un plugin avansat care face backup și salvează automat fișierele site-ului și baza de date pe un server la distanță securizat o dată pe lună. Dacă apar vreo problemă, se poate folosi acest lucru pentru a restabili orice a fost cauzat de codul spart, un plugin defect sau dacă orice conținut a fost șters accidental. Backup-urile site-ului sunt întotdeauna efectuate înainte de actualizarea pluginurilor sau a versiunilor WordPress pentru a asigura acces facil pentru restaurare în caz de conflicte.
Firewall-ul autentifică și blochează roboții răi care încearcă să pătrundă în site-ul tău într-o singură sesiune sau să fure orice date pe care le poate găsi. Le detectează și blochează accesul la site și server.
Se folosesc, de asemenea, echilibratori de încărcare de înaltă performanță, care furnizează în siguranță și rapid conținut cu versiuni PHP mereu actualizate. Performanța serverului tău combinată cu o rețea de livrare de conținut (CDN) securizată (SSL) asigură viteze rapide de încărcare și livrare sigură a conținutului și a imaginilor. Monitorizarea serverului este, de asemenea, setată să detecteze intruziunile prin porturi nesecurizate și să le blocheze în cazul unei încercări suspecte de conectare.
Fără o listă de verificare amănunțită, poate fi foarte dificil să îți amintești toți acești pași și toate procedurile de mentenanță WordPress, dar o agenție care se ocupă în mod constant în menținerea CMS-ului WordPress, a pluginurilor, a fișierelor pentru a securiza și proteja site-ul web.