Maiaua lichida este un ingredient esential in industria panificatiei, mai ales daca vrei sa obtii un aluat cu adevarat special! Desi multi brutari cunosc deja bazele prepararii maielei, exista cateva secrete mai putin cunoscute care, odata aplicate, te pot ajuta sa prepari o paine cu maia extraordinara!
Asadar, iata 4 secrete inedite pentru a prepara maia lichida ca la carte!
Utilizeaza apa de fructe fermentate
Un ingredient mai putin cunoscut care poate sustine dezvoltarea maielei lichide este apa (sucul) de fructe fermentate. Apa de fructe fermentate este bogata in zaharuri naturale si microorganisme care pot accelera procesul de fermentatie si pot imbunatati aroma si complexitatea maielei.
Cum se prepara apa de fructe fermentate?
- Alege fructe organice, cum ar fi merele sau strugurii;
- Spala bine fructele si taie-le in bucati mici
- Pune fructele intr-un borcan si adauga apa filtrata.;
- Lasa amestecul la fermentat la temperatura camerei timp de 2-3 zile, pana cand apar bule si un miros usor acidulat;
- Foloseste aceasta apa pentru a initia sau hrani maiaua lichida.
Adauga otet de mere in etapele initiale
Un alt secret inedit este adaugarea unei mici cantitati de otet de mere in primele zile ale procesului de fermentare. Otetul de mere ajuta la crearea unui mediu usor acid care este favorabil dezvoltarii bacteriilor lactice benefice si care limiteaza aparitia bacteriilor nedorite.
Adauga 1 lingurita de otet de mere la 100g de apa si 100g de faina in primele doua zile de hranire cand prepari maia lichida.
Utilizeaza probiotic natural
Pentru a imbogati flora microbiana a maielei lichide, poti adauga un probiotic natural, cum ar fi zerul de la iaurt sau chefir. Aceste produse sunt pline de bacterii benefice care pot ajuta la accelerarea fermentatiei si la imbunatatirea stabilitatii si complexitatii maielei.
Inlocuieste o parte din apa necesara pentru hranire cu zer de iaurt sau chefir. De exemplu, in loc de 100 g de apa, poti folosi 50 g apa si 50 g zer.
Hraneste maiaua cu un amestec de fainuri
O maia lichida sanatoasa se poate dezvolta mai bine daca este hranita cu un amestec de diverse tipuri de faina. Folosind combinatii de faina integrala, de secara si de grau alb, poti oferi maielei o gama variata de nutrienti, contribuind astfel la beneficiile si aroma aluatului pregatit.
Recomandari pentru amestecul de fainuri:
- 50% faina integrala de grau
- 25% faina de secara
- 25% faina alba de grau
Amesteca aceste tipuri de faina si foloseste-le la fiecare hranire pentru a obtine o maia lichida echilibrata!
Arta de a preparea maia lichida necesita respectarea unor reguli de baza, dar si aplicarea catorva secrete, precum cele mentionate. Prin utilizarea apei de fructe fermentate, adaugarea otetului de mere, folosirea probioticelor naturale si hranirea cu un amestec de faina poti crea o maia lichida cu adevarat remarcabila! Aceste secrete te vor ajuta sa-ti perfectionezi abilitatile de brutar si sa pregatesti o paine cu aroma si textura inegalabile!
Desigur, poti folosi si produse specializate pentru a grabi sau imbunatati acest proces. Lesaffre Romania, un brand cunoscut la nivel mondial pentru inovatiile aduse in lumea drojdiei si preparatelor de panificatie, iti pune la dispozitie maia lichida activa pe care o poti folosi imediat!