Cum sa completezi un brief pentru agentiile de digital marketing

Un brief este un document esential in colaborarea cu agentiile de digital marketing. Practic, este o descriere clara si concisa a afacerii tale, iar scopul sau este sa ii ofere agentiei toate informatiile necesare pentru a intelege nevoile si obiectivele tale. 

Un brief este ca un ghid scurt care ajuta agentia sa inteleaga exact cine esti, ce vrei si ce asteptari ai. Contine detalii despre afacerea ta, piata tinta, mesajul pe care vrei sa-l transmiti si resursele disponibile.

De ce iti va cere o agentie digital marketing sa completezi un brief?

Agentiile de marketing digital solicita un brief din mai multe motive:

  • Cu cat este mai clar si cu mai multe informatii relevante, cu atat specilistii vor intelege mai bine ce vrei sa obtii prin colaborarea cu ei. Fara aceste informatii, exista riscul sa creeze o strategie de marketing total gresita.
  • Cu un brief detaliat, agentiile de digital marketing isi pot structura mai bine timpul si resursele. Stiu exact ce ai nevoie si pot incepe sa lucreze imediat la proiect, fara sa piarda timp pretios cerand clarificari suplimentare.
  • Brief-ul te ajuta atat pe tine, cat si pe echipa agentiei de marketing, sa stiti exact care sunt asteptarile. Astfel, ambele parti stiu de la inceput ce urmeaza sa primeasca si ce trebuie sa livreze.
  • Fiecare afacere este diferita. O agentie de digital marketing va folosi brief-ul pentru a personaliza strategiile si campaniile in functie de specificul afacerii tale, piata, public tinta, concurenta etc.

Cum completezi un brief cat mai bine?

Iata cativa pasi esentiali pe care orice brief il va contine si pe care trebuie sa le ai deja structurate cand incepi colaborarea. 

1. Descrierea afacerii tale

Include detalii relevante, despre produse sau servicii, publicul tinta si piata pe care activezi. Aceste informatii ii vor ajuta pe specialistii in digital marketing sa iti inteleaga mai bine afacerea.

2. Obiective clare si masurabile

Defineste obiectivele pe care vrei sa le atingi prin campania de marketing digital. Fie ca vrei sa cresti vanzarile, sa imbunatatesti notorietatea brandului sau sa generezi lead-uri, specifica aceste obiective in mod clar si masurabil. 

De exemplu, „Vreau sa cresc vanzarile cu 20% in urmatoarele sase luni” este un obiectiv clar si masurabil.

3. Bugetul disponibil

Stabileste clar bugetul pe care esti dispus sa il investesti in campaniile de marketing digital. Acest aspect ii ajuta pe specialistii agentiilor sa creeze strategii realiste si sa prioritizeze actiunile in functie de resursele disponibile.

4. Publicul tinta

Detaliaza cine este publicul tau tinta. Informatiile demografice, interesele si comportamentul de consum sunt esentiale pentru a crea campanii eficiente. Cu cat dai mai multe detalii, cu atat agentiile de digital marketing vor segmenta si viza mai precis audienta ta.

5. Mesajele si tonul comunicarii

Explica ce fel de mesaje vrei sa transmiti si ce ton preferi. Fie ca vrei o abordare profesionala sau prietenoasa, agentiile de digital marketing trebuie sa stie aceste detalii pentru a crea continutul potrivit.

6. Concurenta si USP (Unique Selling Proposition)

Mentioneaza cine sunt principalii tai concurenti si ce te diferentiaza de ei. USP-ul (Unique Selling Proposition) este esential pentru a sublinia ce aduce unic afacerea ta pe piata si de ce ar trebui clientii sa o aleaga.

7. Canalele de marketing preferate

Fie ca preferi social media, e-mail marketing, SEO sau PPC, agentiile de digital marketing trebuie sa stie unde sa isi concentreze eforturile.

Cu cat brieful este mai clar si complet, cu atat specialistilor agentiilor de marketing digital le va fi mai usor sa obtina ceea ce iti ti-ai propus. 

Daca esti in cautarea unui partener de incredere, alege sa colaborezi cu The Markers, agentie de digital marketing din Bucuresti cu peste 10 ani experienta si un portofoliu variat de clienti!

Atinge obiectivele alaturi de o echipa axata pe succes!

Photo Travel packing Previous post Sfaturi pentru a Îți Împacheta Bagajul Eficient pentru Orice Călătorie
Photo Local Market Next post Cum să Experimentezi Cultura Locală în Fiecare Destinație de Vacanță